2012/03/08

Nőnapi fahéjas almarózsák

Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 3 darab piros alma (lehetőleg nem mérgezett)
- 4+3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál citromlé
- fél liter víz


Elkészítés:
Az almákat megmosom, félbevágom, kivágom a magházát, majd vékony (!) szeletekre vágom. Felteszem a vizet forrni 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével, majd ha forr, beleteszem az almákat, és puhulásig főzöm, ez kb. 5 perc. Kiveszem őket, és papírtörlőre rakom, hogy szikkadjon. 4 evőkanál cukrot, 2 teáskanál fahéjat és a csipet szerecsendiót jól összekeverem. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és alaposan megszórom a cukros fahéjas szerecsendióval, minden részre juttatok belőle, majd átmegyek rajta a sodrófával, hogy tekerés közben ne szóródjon ki. Kb. két centinként elvágom a tésztát és ha kihűlt az alma, jobbról balra rakom a szeleteket, úgy, hogy félig fedjék egymást. Ha ez megvan, ellentétes irányban, balról jobbra szorosan összetekerem. Érdemes tartani a felső részét, hogy ne forduljanak ki belőle az almaszeletek. Ha feltekertem, vizes ujjal összedolgozom a tészta végét, és érdemes fogpiszkálóval összetűzni, hogy biztosan stabil legyen. Ha készen van, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a rózsákat, majd 220 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm. Érdemes egy másik tepsiben vagy lábasban vizet tenni a sütőbe a rózsák alá, hogy ne égjenek oda.
Porcukorral megszórva tálaljuk.


Tipp:
Az eredeti receptben a cukros-fahéjas szerecsendió ki van egészítve egy teáskanál reszelt citromhéjjal, viszont én ebből hiányt szenvedtem, de enélkül is tökéletes volt, ezért hagytam ki a receptből.


Nehézség: közepes
Idő: 1 óra
Adag: 6 darab
Mosogatnivaló: kevés


A recept a Mindmegettéről való.

7 comments:

  1. Ha ez nőnapi, akkor a pasiknak kellene elkészíteni számunkra ajándéknak nem?! :))))

    ReplyDelete
  2. Nálad a pont!
    Azért írtam csak elé, hogy ,,nőnapi" mert próbáltam aktuális lenni :)

    ReplyDelete
  3. Nagyon aktuális vagy! :)))) Lehet szólok Krisznek, hogy csinálja meg nekem! :)

    ReplyDelete
  4. Szerintem simán meg tudja csinálni egy férfi is, nem egy nagy was ist das. Hajrá, Krisz! :D

    ReplyDelete
  5. Erősen kellett vizualizálnom az almaszeletek pakolgatásának és tekergetésének technikáját. Ha kipróbálom, megosztom az élményt, bár mostanában a nagyon egyszerű sütik híve vagyok és ez nem az a kategória. Így kiváltságos helyzetemből adódóan kóstolhattam sütés nélkül. Isteni volt és gyönyörű, igazán kedves sütemény különleges alkalmakra, nyilván elsősorban hölgyeknek :)

    ReplyDelete
  6. Bogi! Odaköltözöm a környéketekre, hogy mindig kóstolhassak :))))
    Nekem csak babázás lenne a dolgom, a drága blogíró meg süthetne-főzhetne kedvére nekem! :)))

    ReplyDelete
  7. Meghatóak vagytok! :)
    Majd ha lesz 100 követőm (kb. sose) akkor kiírok egy kérdést, sorsolok a válaszolók között, és az a nyeremény, hogy kiszállítom magam az illetőhöz kajástul. Gyűjtsd nekem a követőket Liz, és Te leszel a nyertes! (Máris megbundáztam :P)

    ReplyDelete