2012/03/31

Mantovai hústekercs

Hozzávalók:
- 8 vékonyabb szelet sertéscomb
- 10 dkg mortadella
- 10 dkg sajt szeletelve (ementáli, vagy trappista)
- 10 dkg tehéntúró
- 1 darab kockasajt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olaj
- 2 dl fehérbor
- 2 teáskanál  paradicsompüré
- fél húsleveskocka
- 2,5 dl víz
- só
- bors
- spárga
Elkészítés:
A hússzeleteket kicsit kiverem, majd sózom és borsozom őket. Ráteszek egy-egy szelet mortadellát, és erre egy szelet sajtot. Nagyjából fednie kell a húsokat. A túrót, az apróra vágott petrezselymet, és a kockasajtot alaposan összedolgozom, és rákenem a mortadellán fekvő sajtra. Ezután óvatosan összetekerem a húst, és összekötöm spárgával. Érdemes úgy csinálni, hogy mielőtt ráraknád a húsra a ,,rétegeket", beteszel a hús alá egy olyan hosszú spárgát, ami a biztonság kedvéért kb. kétszer annyi, mint a hússzelet. Tekerés után fogom a spárga két végét, és összekötöm, és befordítom a hús alá, és keresztben is összekötöm, hogy jól tartson.
Egy nagyobb lábasban, vagy fedős serpenyőben felforrósítok 1 dl olajat, beleteszem a hústekercseket, és átforgatom őket. Ezután ráöntöm a 2 dl fehérbort, és elfőzöm a levét. Érdemes gyakran ránézni, mert a spárga hajlamos odasülni a lábashoz. Miközben fő, 2,5 dl vízben elfőzöm a fél leveskockát és a paradicsompürét. Ha elfőtt a bor, ráöntöm a húsra, és fedő alatt, alacsonyabb lángon puhára főzöm a húst. Rizzsel, és savanyúsággal tálalom.


Tipp:
A mortadella csak ,,útmutató" helyettesíthető akár párizsival is.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2-2 és fél óra
Adag: a 8 tekercs nagyobb étvágyúaknak 4 adag
Mosogatnivaló: közepes


A recept Lajos Mari - Hemző Károly 99 Húsétel című kötetében található. 

3 comments:

  1. Olyan, mint a sajtos párizsi, de több fajtája van, van, amiben paprika van, van, vagy borsó. Ezért írtam a párizsit, mint lehetőséget, mert lényegében ugyanaz.

    ReplyDelete