- 1 dl langyos tej
- 1 + 6 evőkanál cukor
- 7 gramm száraz élesztő (vagy 30 gramm friss)
- 40 dkg liszt
- egy csipet só
- 1 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 15 dkg natúr joghurt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál tej
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A langyos tejbe teszem az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, és meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatom. A liszthez keverem a maradék hat evőkanál cukrot, a sót, a tojást, a vajat és a joghurtot, és végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom. Lágy tésztát gyúrok belőle, de igény szerint még egy kis lisztet adok hozzá. Letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem, ami nagyjából egy óra.
Ha megkelt a tészta, három egyenlő részre vágom. Az egyik részbe beleteszem a két evőkanál kakaóport és a két evőkanál tejet, és alaposan összegyúrom. Igény esetén lehet még bele tejet tenni, de mindenképpen őrizze meg a tészta a lágyságát.
Az elkészült kakaós részt kettévágom, így lesz két kakaós, és két ,,sima" tésztarészem.
Az egyik sima tésztát nagyjából téglalap alakúra nyújtom, majd ráteszem az egyik kakaós részt, és ezt is rányújtom, s feltekerem.
A másik kakaós tésztát is kinyújtom, erre rá a ,,sima" tésztarész, így is kinyújtom, és ezt is feltekrem, majd a két ,,sodronyomat" összefonom.
Sütőpapírral bélelt formába teszem a kalácsomat. Egy tojássárgájába keverek egy teáskanál cukrot és egy evőkanál tejet, és ezzel átkenem a fonatomat. Letakarom és még 20 percig hagyom kelni. Ez idő elteltével 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30 perc alatt megsütöm.
Amint elkészül, rácsra teszem a kalácsot, és hagyom teljesen kihűlni.
Így készült:
Tipp:
Aki szereti, tehet a tésztába rumba áztatott mazsolát is.
Nehézség: közepes
Idő: mindenestül kb. 2 és fél óra
Adag: kb. 8-10 szelet kalács
Mosogatnivaló: közepes
Az ereceti recept itt látható.
No comments:
Post a Comment