Hozzávalók 4 db befőttes üveghez:
- 1,5 kg alma (ebből valamivel több, mint 1 kg tiszta almám lesz)
- 30 dkg cukor
- 1 liter víz
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Az üvegeket és a tetejüket sterilizálom. Én úgy csináltam, hogy az üvegeket alaposan elmostam forró vízben, betettem őket 3 percre a mikróba, és fejjel lefelé állítottam egy konyharuhára, míg a tetejüket forró vízben ,,főztem" pár percet, s hasonlóképp jártam el: fejjel lefelé állítottam, így várták sorukat.
Az almákat meghámozom, és eltávolítom a magházukat, negyedelem őket, és szorosan az üvegekbe pakolom őket. (Érdemes letakarni őket, hogy ne barnuljanak).
Egy lábasban felteszem melegedni a vizet, hozzáteszem a cukrot, s addig kevergetem a lángon, míg picikét nem érzem sűrűbbnek. Ha ez megvan, hozzáadom a citromot, elzárom a lángot, s a főzetet még forrón az üvegekbe töltöm. Nem sokkolom az üvegeket a forró lével, apránként adogatom hozzájuk addig, míg teljesen tele nem lesznek.
Ha elkészültek az üvegek, szorosan rájuk csavarom a tetejüket.
Egy nagyobb lábast kibélelek újságpapírral, beleállítom a forró üvegeket, és annyi vizet öntök a lábasba, hogy az üvegeknek nagyjából a harmadáig érjen a víz.
Lefedem a lábast, és alacsony lángon főzöm a befőtteket egy órát. Egy óra elteltével elzárom, és úgy, ahogy van hagyom hűlni 24 órát. Ezután kiveszem az üvegeket, és mehet a polcra.
Videó:
Tipp:
Az almahámozás és magház-eltávolítás rendkívül időigényes, úgyhogy javasolt a család bevonása.
Nehézség: könnyű
Idő: sok
Adag: 4 üveg
Mosogatnivaló: kevés
No comments:
Post a Comment