2018/05/19

Sütés a szabadban

A kerti grillezésben nem csak az ízek a jók, hanem a társaság, a hangulat. Itt a jó idő, süssünk hát a kertben!

Hozzávalók:
- tarja
- pulykamell
- magyaros sült fűszersó
- tejszín
- olaj
- padlizsán
- cukkini
- spárga
- hagyma
- krumpli
- gomba

Elkészítés:
Ez esetben szükségtelen pontos mennyiségeket megadni, hisz a társaság méretétől függ.

A sütés előtti napon bepácolom a hússzeleteket. Ehhez a fűszersóhoz tejszínt keverek addig, amíg krémesen folyós nem lesz. Ha állni hagyom, elveszti a krémességét, úgyhogy újra összekeverem a tejszínnel. A hússzeleteket alaposan, egyenként bekenem a tejszínes fűszersóval úgy, hogy mindenhol beborítsam. Egy tálban egymásra fektetem őket, a tálat letakarom, és a sütés kezdetéig hűtőbe teszem.

Sütés előtt kb. 2 órával nekiállok a zöldségeknek: elsőként a padlizsánt mosom meg, és vágom fel. Alaposan megsózom, és hagyom állni kb. negyed órát, majd vízzel lemosom. Erre azért van szükség, mert a padlizsán a só hatására kiengedi a keserű levét, de ezzel az ,,előmosással" ezt előre letudom, úgyhogy amikor a fűszersó kerül rá már semmi gondom nem lesz. Felkarikázom a cukkinit, megtisztítom a gombákat és a spárgát is. A krumplikat vékonyan bevagdosom úgy, hogy egyben maradjon, és alufóliába csomagolom. A hagymákat megpucolom, és egyben alufóliába csomagolom őket. 
A zöldségeket (és a vízzel leöblített és lecsepegtetett padlizsán szeleteket) egy nagy tálba szedem, és elkészítem a pácot: a fűszersót ezúttal olajban keverem el addig, míg kellemesen krémes állagot kapok. Ráöntöm a zöldségekre, kézzel átforgatom, letakarom, és állni hagyom.

A sütés kezdeténél az izzó szén közé dobom az alufóliába csomagolt krumplikat és hagymákat, és nagyjából fél órán át hagyom őket sülni. Eközben persze fölöttük történnek a csodák, hisz rácsot helyezek föléjük és elkezdem sütni a húsokat. A szárnyas valamivel hamarabb megsül, érdemes forgatni sütés közben, és ha jónak tűnik, szurkálással ellenőrizni, hogy jó-e már. Ha könnyen elengedi a villát a hús, akkor valószínűleg megsült az ételünk.

Ha késznek ítélem a húst, egy tálba szedem és lefedem. Ezután jöhetnek a zöldségek, azoknak 10-15 percnél nem kell több. Néha forgatom azokat is, és a kész zöldségeimet is lefedem az étkezés kezdetéig. Ne feledkezzünk meg az időközben szén közt sülő hagymáról és krumplikról sem, ezeket fél óra elteltével feltétlenül ki kell venni, és becsomagolva hűlni hagyni, hogy az étkezés kezdetére pont kihűljön annyira, hogy fogyasztható legyen.

Így készül a gyakorlatban:Tipp:
Természetesen kukorica, paprika, és számos más zöldség is grillezhető. Különböző pácokkal is lehet kísérletezni, én például a magyaros mellett egy olaszossal próbálkoztam: oregánó, bazsalikom, kakukkfű olajban elkeverve, ez is kellemes ízt adott a zöldségeknek.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 3 óra (2x1 óra előkészület + 1 óra sütés) + 24 óra a pácban
Adag: egyéni
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment