2018/03/24

Kakaós kalács húsvétra

Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 110 g cukor + 1 evőkanálnyi
- 40 gramm élesztő
- 40 dkg liszt
- 50 g vaj
- egy csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás

Elkészítés:
A tejet picit felmelegítem, hozzákeverem az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, majd várok amíg felfut. A lisztben eldolgozom a vajat és a sót, hozzáadom a cukrot, és a felfutott élesztőt, majd alaposan összedolgozom. Kétfelé szedem a tésztát, és az egyik felébe belegyúrom a kakaóport. Letakarom és fél órán át kelesztem a tésztagombócokat.
Amikor megkelnek a tészták, mindkettőt hat (nagyjából egyenlő) részre vágom. A fehér tésztákat vékonyan kinyújtom úgy, hogy inkább szélesebb legyen, mint magasabb. A kakaós részből hengereket görgetek, és egy-egy kakaós hengert egy-egy kinyújtott  fehér tésztába tekerek úgy, mint palacsintába a tölteléket. 
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszek két sorban a töltött tésztahengerekből, tojással lekenem, és letakarva további 10 percig kelesztem.
190 fokon sütöm 35 percig. 35 perc elteltével lekenem egy kis forró tejjel, és hagyom kihűlni.

Így készült:




Tipp:
Akár a bolti kalács, kakaóba mártogatva isteni finom!


Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 óra (keléssel és sütéssel együtt)
Adag: 10-12 szelet kalács
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment