2018/02/23

Narancsos kacsasült rozmaringos krumplival

Van vele munka, de a végeredmény mindent megér!

Hozzávalók:
- egy egész kacsa (1,6-2 kg-s)
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- só
- 2 kisebb alma
- 1 nagyobb hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1+1 dl száraz vörösbor
- 4 narancs
- 3 evőkanál cukor
. pár csepp citromlé
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 csapott evőkanál liszt
- kb. 1 kg krumpli
- 2 szál rozmaring
- só
- egy kevés olaj

Elkészítés:
A kacsát megtisztítom, hasára fordítom, és levágom a püspökfalatját. Elül-hátul jó alaposan bedörzsölöm sóval, a belsejét pedig kikenem a provence-i fűszerkeverékkel. Ha ezzel készen vagyok, a két megmosott almát a kacsa testébe helyezem. Ezek után összefogom a hasán a bőrt, vízszintesen átszúrok rajta 4-5 fogpiszkálót, és felülről kezdve mintha cipőt fűznék, ,,befűzök” egy spárgát és alul szorosan összekötöm. A kacsát egy nagyobb sütőedénybe teszem.
A hagymát meghámozom, gerezdekre vágom, a kacsa mellé dobom, és ugyanígy teszek a fokhagyma gerezdekkel is. Aláöntök 1 dl vörösbort, alufóliával letakarom, és másfél óráig sütöm 180 fokon.

Míg sül, elkészítem a narancsos szószt. Két narancsot alaposan megmosok, és krumplihámozóval lehúzom róluk a narancs külső héját. Ezeket vékony cikkekre vágom, és forrásban lévő vízbe dobom. Tíz percig főzöm, és rögtön hideg vízbe teszem a narancshéj-darabokat, végül leszűröm.

Érdemes itt nekiállni a krumplinak, mert legalább 40 percet kell sülnie. A krumplikat megpucolom, felvágom, és sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. Alaposan megsózom, rádobom az apróra vágott rozmaringot, végül leöntöm egy kevés olajjal, és összeforgatom. Úgy érdemes időzíteni, hogy egyszerre legyen kész a kacsával, így akkor teszem be, amikor a kacsának még jó 40 perc van hátra a sütőben.

A mártáshoz a két meghámozott narancsnak és még kettőnek a levét kifacsarom. A cukrot állandó kevergetés mellett alacsony lángon világosbarnára pirítom, hozzáöntöm a kifacsart narancslevet. Ennél a pontnál a cukor megkeményedik, de nem kell megijedni, mert el fog olvadni. Ízesítem pár csepp citromlével, a maradék 1 dl borral és a borecettel. Hozzáadom a leszűrt narancshéjakat, és alacsony lángon addig főzöm, míg a cukor el nem olvad. Eközben 3 evőkanál vízben elkeverek egy csapott evőkanál lisztet, és a mártáshoz adom, így főzöm tovább, míg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint lehet sózni, borsozni, vagy akár még édesíteni.

Ha letelt a kacsának a másfél óra, leveszem róla az alufóliát, és további fél órán át sütöm, hogy szépen megpiruljon.

Ha kész kiveszem, hagyom pár percet állni, és tálalom a krumpli és a picit újramelegített narancsmártás társaságában.

Tipp:
Krumplipüré is jó hozzá természetesen, de nekünk ez a rozmaringos nagyon bejött.

Videó:




Nehézség: közepes
Idő: kb két és fél óra
Adag: 5
Mosogatnivaló: sok


A recept a mi ízlésünk szerint készült, Lajos Mari így csinálja: http://www.lajosmari.hu/recept/325/narancsos-kacsasult

No comments:

Post a Comment