Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 460 gramm spenótlevél (vagy egy
kocka - - - fagyasztott spenótpüré)
- 175 gramm ricotta
- egy kávéskanál só
- egy hintésnyi őrölt
szerecsendió
- egy hintésnyi őrölt feketebors
- 1 tojás
- 20 gramm reszelt parmezán sajt
+ a tálaláshoz
A tésztához:
- 2 tojás
- negyed kávéskanál só
- kb. 120 gramm liszt (pontosan
kétszer annyi liszt, mint amennyi a tojások súlya)
A szószhoz:
- 75 gramm vaj
- 5-6 zsályalevél
Elkészítés:
A spenótleveleket alaposan
megmosom, és a víz különösebb lecsepegtetése nélkül lábasba teszem, alágyújtok, és néha kevergetve nagyjából öt perc alatt elkészül. Érdemes
nagy lábast használni, mert van terjedelme, persze mire kész, szinte csupán légypiszok-méretű a kiindulási ponthoz képest:
Ekkor elzárom, kiborítom egy
deszkára, és összevágom – nagyzolva, nem kell apróra. Visszateszem a lábasba, hozzákeverem
a ricottát, a reszelt parmezán sajtot, a tojást, és ízesítem a sóval,
szerecsendióval és borssal. Hagyom kihűlni, és nekiállok a tésztának. Felütöm a két tojást, megmérem a súlyukat, és pontosan kétszer annyi lisztet teszek
hozzájuk, mint amennyi a tojások súlya volt. Enyhén sózom, és alaposan összedolgozom addig, míg gombócba nem áll, és sima
tésztafelület nem lesz. Ha nem akar összeállni, benedvesítem a kezem, és úgy
gyúrom. Ha megvan, nagyjából egy centis szeletekre vágom a tésztát, és
kinyújtom. Ha van tésztagép, akkor minden egyes fokozaton egymás után egészen a negyedik fokozatig nyújtom a tésztát, az ötödiken már
nem kell, mert akkor nagyon vékony lesz. Ha nincs gép, akkor is felszeletelem a
tésztát, és lisztezett felületen nyújtófával nagyjából 2mm vastagra nyújtom. Ha
ki van nyújtva a tészta, fogok kettőt, ami hosszában nagyjából megegyezik, és
az egyikre egy teáskanálnyi (vagy inkább kisebb) tölteléket teszek egymástól
nagyjából 2 centire.
Ráteszem a másik tésztát,
elegyengetem rajta, és levágom a felesleget (amit újragyúrva akár reszelt tésztának, vagy nyesedékként lebbencstésztának kiválóan fel lehet használni).
Ezután a két töltelék között
elvágom a tésztát, és a szélüket vagy villával, vagy ujjal alaposan
összenyomkodom, hogy a főzés során ne nyíljanak szét.
Mivel elég nagyok lettek,
megcsináltam ugyanezt kisebb változatban:
Folytattam a méretek
próbálgatását, volt amelyiket tortellini formátumban csináltam, és
összecsipkedtem a végüket.
Fél órán át lisztezett
felületen hagyom őket száradni,az első negyed óra után megfordítom őket.
Felteszek egy nagyobb lábasban forrni sós vizet, és ha forr, egyenként
beleteszem a raviolikat úgy, hogy közben egy kanállal enyhén kevergetem a
vizet, hogy ne főjenek össze. 3-4 perc után félig meg is fő, ha feljön a víz tetejére
onnantól még főzöm két percet. Lyukacsos szedővel kiemelem őket a vízből, és
tálalom.
Érdemes hozzá készíteni egy
vajas-zsályás szószt. Ehhez 75 gramm vajat egy kisebb serpenyőben alacsony
lángon felolvasztok. Amint elkezd folyékony lenni, beleteszem a zsályaleveleket, és
kevergetve addig melengetem a vajban, míg össze nem esik, ez 1-2 percnél nem
több. Ha kész, ebből locsolok a raviolikra, amitől kellemesen sósak, szaftosak,
és persze zsályásak lesznek.
Tipp:
Természetesen hússal is lehet
tölteni, például bolognai szósszal.
Nehézség: nehéz
Idő: tán nem túlzok nagyon, ha
azt mondom, hogy fél nap
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: sok
No comments:
Post a Comment