Hozzávalók:
- 6 dkg vaj
- 2 tojás
- 50 dkg tehéntúró
- 2 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 5 evőkanál búzadara
- egy csipet só
- 20 dkg eper + 6 közepes vagy nagyobb darab
- 2 evőkanál porcukor
(plusz a szóráshoz)
- kb. 10 evőkanál
zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A vajat picit
megolvasztom – elég, ha krémesebb, ne legyen forró – hozzákeverem a tojások
sárgáját és a túrót, majd édesítem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd
hozzáreszelem a fél citrom héját, és alaposan elkeverem. A két tojás fehérjét
egy csipet sóval habosra verem, hozzáforgatom az eddigiekhez, hozzászórom az 5
evőkanál búzadarát, és egy órára hűtőbe teszem. Egy óra elteltével egy nagyobb
lábasban enyhén sós vizet felteszek melegedni, és megtisztítom az epreket. Hat
közepes méretűt félreteszek, a többit pedig botmixerrel pépesítem, és elkeverek
benne 2 evőkanál porcukrot (ízlés szerint persze lehet egyet is, vagy annyit
se). Amikor a víz elkezd forrni alacsonyabb lángra veszem, hogy forrjon, de ne
zubogjon, bevizezem a kezemet, belemarkolok a túrós kutyulékba, a közepébe
teszek egy epret, és gombócot formálok belőle. Szedőlapátra teszem, és
beleteszem a forró vízbe. Ugyanígy teszek a többivel is – nekem hat elég nagy
gombócom lett – és addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz felszínére, ez
8-10 perc. Meglepő, de tényleg nem jöttek szét a főzés során! Miután feljöttek a víz tetejére rögtön hideg vízbe teszem őket, hogy ne nyíljanak szét, és
míg hűlnek, az olajon megbarnítom picit a zsemlemorzsát. Vigyázni kell vele,
mert sokáig nem történik semmi, aztán egyik pillanatról a másikra képes
odaégni, úgyhogy nem szabad ott hagyni!
1-2 percet hagyom hűlni a
morzsát, meghempergetem benne a gombócokat, és lehet tálalni: félbevágom a
gombócot, rácsurgatom az eperszószt, és ha kell még szórok rá porcukrot.
Tipp:
Én konkrétan fürdettem az
eperszószban a gombócomat, hjaj, de jó volt…
Nehézség: könnyű
Idő: kb. fél óra + egy óra
állás
Adag: 6 elég nagy gombóc
Mosogatnivaló: nem fogok
hazudni, sajnos nem kevés…
No comments:
Post a Comment