2011/09/11

Pereckosár

Hozzávalók:
- 50 dkg lisz
- 2,5 dl tej
- 8 cl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor + 1 kávéskanál
- 2 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 1 tűzálló tál



Elkészítés:
Elsőként kiválasztok egy tűzálló tálat, olyat, amilyen formájúra szeretném a kosarat.
Az élesztőt felfuttatom fél dl langyos tejben és egy evőkanál cukorban. Meleg helyre teszem, fél óra alatt biztosan felfut. Egy nagy tálba teszek 50 dkg lisztet,8 cl olajat, egy kávéskanál cukrot, két teáskanál sót, és ráöntök 2 dl langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Kézzel összeállítom, majd lisztezett deszkán kézzel alaposan összegyúrom. Letakarom konyharuhával, 45 percet pihentetem.
Miután megdagadt, 2 centinként felvágom a tésztát, és hosszú, egyenletes "kukacokat" sodrok belőle. Munka közben mérni kell a tálon, hogy elég hosszúak-e a "kukacok".
A tűzálló tálat szorosan bevonom sütőpapírral, majd rárakok 8 "kukacot" (továbbiakban "karok") ami teljesen átéri, és hagyok az alján egy kicsit amit betűrök a tál alá.


Ha ez megvan, körbefonom a tálat további "kukacokkal". Legfölül nem kell fonni, csak körberakom egy kis körrel a karok tövét. További két körrel stabilizálom a tálat, ezt már fonással. A középső és a legalsó kört is váltogatva hajtom a karok alá, "egyik alatta, egyik felette" majd ahol összeérnek, összegyúrom őket.



Ha kész, lekenem felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm 20-25 percig. A huszadik perc után figyelni kell, nem feltétlenül kell neki a plusz öt perc.
Ha megsül, kiveszem, hagyom kihűlni, megfordítom, levágom a tészta tál alá hajtott részeit, és leveszem a tálról. Ha az alja púpos lenne, levágom a púpot, hogy egyenesen tudjon állni.

Így készül:



Tipp:
Ha marad tészta, pereceket szoktam belőle csinálni.

Nehézség: közepes
Idő: kb. 2 és fél óra (kelesztéssel és sütéssel együtt)
Mosogatnivaló: kevés


Az ötletet Garffyka oldalán találtam, de mind a tészta, mind a forma elkészítésén változtattam.

1 comment:

  1. Ó, de szép! Nagyon ügyes vagy! És külön tetszett a részletes, gyakorlatias illusztráció a "kukacpakolásról" :)

    ReplyDelete