2013/08/17

Kovászos uborka

Hozzávalók:
- 2,7 kg uborka
- 1 csokor kapor
- 1 zsemle vagy 1 szikkadt kenyérvég
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só
- 1 ötliteres üveg

Elkészítés:
Az uborkákat megmosom, és alaposan lesikálom, hogy a rücskök lejöjjenek róla. 
Két irányból hosszában bevágom a zöldséget, hogy jobban átjárja a lé. Vigyázni kell, nehogy végigvágódjon az uborka.


Egyik irány


Másik irány

Ha az összes uborkát bevágtam, beledugdosom őket az üvegbe. Először csak egy sort teszek, és minél szorosabban, hogy a víz ne zilálja szét az uborkákat. Az első sorra ráteszem a csokor kaprot, majd kirakom a második sort, szintén jó szorosan. Ennek a tetejére kerül a kenyérvég. (Igazából a kapor-uborka sorrend mindegy, a lényeg, hogy a kenyér  legyen legfelül!)


Ha minden szükséges hozzávaló az üvegben van, nyakon öntöm a 2 liter, sós forró vízzel és kiteszem a forró napsütésre. 2-3 napig kell érlelni, a harmadik napon biztosan jó. A ráérősebbek hurcolászhatják a nap után, de az sem tragédia, ha bizonyos időt árnyékban tölt, ugyanúgy megérik.
Ha kész, hűtőben tárolandó, de mindenképpen a levében kell eltenni, nehogy kiszáradjon; akár kisebb üvegekben, vagy műanyag tárolóban.

Így készült: 



Tipp:
Természetesen kisebb üvegben is működik a dolog.


Nehézség: könnyű
Idő: kb. fél óra + 2-3 nap
Adag: sok
Mosogatnivaló: kevés



No comments:

Post a Comment